Dierenasiel

Wie zijn we?

Wij zijn het Dierenasiel van Gent. Onze officiële benaming is de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming vzw (KMD Gent). We zijn trouwens zowel een katten- als hondenasiel.

Team dierenasiel bestaat uit gemotiveerde en enthousiaste dierenliefhebbers die zich met hart en ziel inzetten voor het welzijn van alle dieren die op zoek zijn naar een gouden mandje. We geven elk dier de kans op een nieuwe warme thuis en zullen daarvoor tot het uiterste gaan, want we geloven dat op elk potje een dekseltje past! :-)

Ons bestuur

Ontdek ons enthousiast bestuursteam tussen de talloze vrijwilligers en de medewerkers

Dr. Patrick Derycke Voorzitter
patrick.derycke@dierenasielgent.be
Mevr. Kristien De Waele Ondervoorzitster en personeelsverantwoordelijke
kristien.de.waele@dierenasielgent.be

Ons vaste team

Eddy De Landtsheer Directeur dagelijks beleid
eddy.de.landtsheer@dierenasielgent.be
Bart Vanderbeeken Floormanager/Vervoer en logistiek
info@dierenasielgent.be
Larissa Cabo Verantwoordelijke katten
info@dierenasielgent.be
Arne Martens Medewerker onthaal en administratie
info@dierenasielgent.be
Phoebe De Bleecker Polyvalent medewerker
info@dierenasielgent.be
Kevin Vankeirsbilck PR en sociale media
communicatie@dierenasielgent.be

Wat doen we?

Onze hoofdactiviteiten zijn uiteraard dierenzorg en herplaatsing van dieren: we zorgen voor honden en katten en herplaatsen ze in een nieuwe thuis.

Concreet:

  • Alle dieren worden nagekeken en verzorgd. Ze krijgen de nodige vaccinaties, worden gechipt, ontvlooid en ontwormd.
  • Alle katten worden bovendien gesteriliseerd of gecastreerd. Ze worden ook getest op kattenaids en leucose.
  • Onze ploeg reinigt en ontsmet dagelijks alle hokken, ook op zon- en feestdagen.
  • We verzorgen en spelen dagelijks met onze dieren. Hierdoor krijgen ze de aandacht die ze verdienen en nodig hebben om zich goed te voelen en voor te bereiden op hun nieuwe thuis. Ook het socialiseren van schuwe katten en aanleren van correct gedrag aan honden is hierbij een heel belangrijke opdracht.
  • We gaan op zoek naar een nieuwe thuis voor elk asieldier, want op ieder potje past wel een dekseltje! :-)
  • Onze vele leden laten de honden dagelijks uit. Zowel honden als wandelaars blijven hierdoor fit en genieten zo van dagelijkse afwisseling en ontspanning.
  • Onze vervoerdienst haalt verloren of achtergelaten huisdieren op. Het gebeurt dat mensen noodgedwongen hun dier moeten afstaan, maar niet mobiel genoeg zijn om het zelf te brengen. Ook dan staat onze dienst klaar.
  • We vangen zwerfkatten op, kijken ze medisch na en laten ze steriel maken. Is de zwerfkat gewoon aan het buitenleven, dan zetten we het dier na verzorging terug in zijn natuurlijke habitat volgens het trap, neuter & return - principe. Gaat het om een achtergelaten huiskat, dan gaan we op zoek naar een nieuw huisje en baasje.
  • We geven ook rondleidingen aan bedrijven, verenigingen en scholen. Dan geven we uitleg over onze dieren en onze werking. Deze infomomenten kan je steeds aanvragen via communicatie@dierenasielgent.be.

Onze doelstellingen

1. Dierenwelzijn

Da's natuurlijk de belangrijkste doelstelling. Het Gentse dierenasiel is een vereniging zonder winstoogmerk. Onze doelen zijn dus maatschappelijk en moreel. Hieronder lees je ze allemaal.

  • De bescherming en het welzijn van de dieren. Concreet: zoveel mogelijk achtergelaten huisdieren (honden en katten) tijdelijk opvangen en plaatsen bij een nieuw baasje.
  • Bij gevonden dieren proberen we altijd de rechtmatige eigenaar op te sporen.
  • Al onze dieren krijgen een vaccin. De honden krijgen een chip (identificatienummer) die in de nationale databank wordt geregistreerd. Zo kunnen we de nieuwe eigenaar altijd terugvinden.
  • Mensen aanzetten om hun dier te laten castreren of steriliseren. Jaarlijks krijgen wij een enorm aantal katten bij ons. Om het overaanbod te minimaliseren, steriliseren (of castreren) we alle katten.
  • Een diervriendelijke houding stimuleren. Mensen verantwoordelijkheid en een goede opvoeding voor dieren bijbrengen.
  • Oud en (vooral) jong bewust maken van de problematiek omtrent dierenasielen. Door een preventief beleid en onze vele initiatieven lukt dat langzaam maar zeker.
  • Tijdelijk dieren opvangen van mensen die door omstandigheden niet meer kunnen instaan voor hun verzorging (gedetineerden, gehospitaliseerden, minderbedeelden...)

2. Sensibiliseren

Mensen op de hoogte houden van onze werking is erg belangrijk. Dat geldt ook - en vooral - voor de jeugd. Als school is het erg leerrijk om een bezoekje te brengen aan het dierenasiel. Educatief en plezierig tegelijk. We staan de leerlingen graag te woord, maar ook bedrijven of verenigingen zijn meer dan welkom!

Onze geschiedenis

De Maatschappij voor Bescherming der Dieren van Gent/Oost-Vlaanderen werd op 19 februari 1897 in Gent opgericht door enkele sterk geëngageerde dierenvrienden.

Bij deze pioniers waren zelfs beroemde Vlaamse prominenten, waaronder Alice Buysse (eerste voorzitster en zus van schrijver Cyriel Buysse), James Ensor, Jules Ruhl, E. Van Wesemael (toenmalig hoofdcommissaris van de Gentse politie) en enkele burgemeesters van Gentse randgemeenten (Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem) en de directeur van de Gentse Dierentuin uit die tijd.

Onze maatschappelijke zetel bleek over deze eeuw drie adressen te hebben gekend: eerst het centraal politiebureau op de Botermarkt. Dat kwam onder meer doordat de toenmalige hoofdcommissaris van de Gentse politie, E. Van Wesemael, de dierenbescherming heel genegen was.

Het tweede adres was de Plantentuin. Sinds 1958, ten slotte, zijn we op ons huidig adres in het Citadelpark als vaste waarde en sterk verbonden met Gent en Oost-Vlaanderen. In 1923, ter gelegenheid van ons vijfentwintig jaar bestaan, kregen we van Koning Albert I de titel "Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming".

In het begin was de vereniging Franstalig, maar later werden we tweetalig. 1968 was het jaar dat we volledig Nederlandstalig werden.

Alice Buysse bleef tot aan haar dood, in 1963, voorzitster van de vzw Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming van Gent/Oost-Vlaanderen. Ze was toen 94 jaar oud.

Opmerkelijk is dat niet alleen Alice Buysse, maar ook haar broer Cyriel Buysse een belangrijke rol heeft gespeeld in de Gentse dierenbescherming. Hoewel hij geen lid was van het bestuur van de K.M.B.D. nam hij wel vaak deel aan door de Maatschappij georganiseerde acties en evenementen.

Wist je trouwens dat de Gentse politie als eerste begon te werken met politiehonden? Dat was toen een echte wereldprimeur, en bovendien een belangrijk historisch feit.

De bekendheid en het succes hiervan was zo groot, dat vele korpsen uit andere landen (inclusief de VS), delegaties naar Gent stuurden om inspiratie op te doen. De Gentse politie verwierf dus op dat vlak een grensoverschrijdend aanzien.